Problemi privrednika sa Kosova

Bez autora
Aug 17 2011

Rampa na protok robe preko administrativnih prelaza sa Kosovom mogla bi ubrzo da zaustavi proizvodnju u mnogim firmama na sveru pokrajine. Najugroženiji su privrednici, kažu u Privrednoj komori Kosova, koji moraju da sirovine nabavljaju iz Srbije, a finalne proizvode plasiraju, takođe, u Srbiju. Za prvih šeste meseci iz Srbije je na Kosovo otpremljena robe u vrednosti od 202,8 miliona evra, što je 15 odsto više nego u istom periodu lane. Privrednici su zato i upozoravali da će mere kosovske administracije uticati na smenjene zaposlenosti u južnoj pokrajini, a da se će promet iz legalne preseliti u „sivu“ zonu. Na kraju, veću cenu platiće potrošači. Najveći su problemi nabavka repromaterijala, izvoz i otvaranje novih radnih mesta, jer kosovske institucije ne daju privrednicima iz Srbije da rade slobodno na severu Kosova...

Problemi privrednika sa KosovaRampa na protok robe preko administrativnih prelaza sa Kosovom mogla bi ubrzo da zaustavi proizvodnju u mnogim firmama na sveru pokrajine. Najugroženiji su privrednici, kažu u Privrednoj komori Kosova, koji moraju da sirovine nabavljaju iz Srbije, a finalne proizvode plasiraju, takođe, u Srbiju.

Za prvih šeste meseci iz Srbije je na Kosovo otpremljena robe u vrednosti od 202,8 miliona evra, što je 15 odsto više nego u istom periodu lane. Privrednici su zato i upozoravali da će mere kosovske administracije uticati na smenjene zaposlenosti u južnoj pokrajini, a da se će promet iz legalne preseliti u „sivu“ zonu. Na kraju, veću cenu platiće potrošači.

- Najveći su problemi nabavka repromaterijala, izvoz i otvaranje novih radnih mesta, jer kosovske institucije ne daju privrednicima iz Srbije da rade slobodno na severu Kosova - rekao je u utorak predsednik skupštine Privredne komore KiM, sa sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, Ilija Ivanović. - Privreda na teritoriji Kosova i Metohije je u izuzetno teškoj situaciji. Trenutno su na severu Kosova najugroženije proizvodne privredne delatnosti, poput Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata olova i cinka „Trepča“ i Fabrike otkivaka „Lola“ u Lešku.

Privrednici sa severa Kosova sada čekaju instrukcije Privredne komore Srbije kako da posluju dok su zatvoreni administrativni prelazi. 

Čekaju se pregovori 

U Privrednoj komori Srbije potvrđuju da su prestankom protoka komercijalne robe preko administrativnih prelaza ugrožena bukvalno sva preduzeća u južnoj pokrajni. Pregovori su zakazani za 5. septembar.

- Transport komercijalne robe nije moguć, ali takvu situaciju smatramo privremenom - kaže Zoran Bojović iz PKS. - Naša i komora BiH su uputile pismo nadležnima na nivou EU, kao i Unmiku, sa zahtevom da se normalizuje protok robe i usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik